2022-03-29 09:09:49• hírek • közlemény

A Bükkalja gerincén túráztak a szatmári természetbarátok

Vasárnap igazi tavaszi időben kirándultak a szatmári Pro Natura csoport, valamint a Cutezătorii Munților tagjai Bükkalján.

A Pro Natura tagjai Kocsis Endre szervezésében busszal utaztak Laphegyig (Cuța), ugyanide a Cutezătorii Munților csapatának tagjai autókkal érkeztek. A két társaság együtt kapaszkodott fel a gerincen levő tisztásig, ahol megpihentek és elfogyasztották az otthonról hozott elemózsiát. Az idő nagyszerű volt, és a kilátás is gyönyőrű a Gutin és a Máramarosi-havasok felé. Azonban meglehetősen zavaró volt a terepmotorosok és a kvadosok állandó berregése, és a medence igen nagy részét kitevő égetések nyoma sem tetszett a természetbarátoknak. Ettől viszont még jólesett a napon kifeküdni, a kora tavaszi sugarak ugyanis már kimondottan melegítőek voltak.


A legnyilvánvalóbb jelei pedig a tavasznak az eredi virágszőnyegek voltak. Nem hiába nevezték a kirándulást hóvirág túrának: a magasabb részeken több tíz négyzetméteres területeket borítot be sűrűn a hóvirág, egyedi látványt nyújtva a szélben jobbra-balra billegő, lelógó virágokkal. Nagyon sokfelé virított a kakasmandikó, de sáfrányt, szellőrózsákat, csillagvirágot, tüdőfüvet, salátaboglárkát, tyúktaréjt, keltikét, fogasírt, sőt, százszorszépet és egy virágzó farkasboroszlánt is megcsodálhattak a túrázók. A legnagyobb sláger pedig kétségkívül a medvehagyma volt, amiből szedtek az uzsonna mellé, de volt, aki haza is vitt a kora tavaszi ízletes csemegéből.


A Cutezătorii Munților tagjai a tisztásról visszafordultak az autóikhoz, a többiek pedig folytatták a gerinctúrát, és az Oțeloaia-i tónál ereszkedtek le, ahol már várta őket a busz. Nagyszerű kirándulás volt, a tavaszi természetben a túrázók feltöltődtek, a kb. 17 kilométeres távon pedig kellemesen elfáradtak, így biztos mindenkinek jólesett a pihentető alvás.


Fotók: Fehér Kinga, Daróczy Zita, Kis Emese

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: